Ce efecte adverse poate avea a treia doză de vaccin? Valeriu Gheorghiță a făcut primele declarații:

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre posibilele efecte adverse pe care le poate aduce a treia doză de vaccin împotriva coronavirus. Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că cele mai sigure date, în privința celei de-a treia doză, vin din Israel acolo unde deja s-au vaccinat milioane de persoane.

”Cele mai multe date de siguranță provin din Israel, unde sunt peste 3 milioane de doze deja administrate.

Practic, în Israel populație eligibilă a fost vaccinată cu a treia doză, cu doza de rapel în proporție de peste 50%. Ori, de acolo provin majoritatea datelor de siguranță, sunt cele care au fost, de fapt, transmise către FDA, către Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente, în baza cărora a fost autorizată această doză de rapel.

Nu avem o frecvență și o intensitate mai mare a reacțiilor adverse la doza de rapel, aceasta doză 3, comparativ cu primele două administrări.

Ba mai mult decât atât, frecvența a reacțiilor adverse a fost chiar mai rar  raportată în studiul din Israel ceea ce arată foarte probabil o sub raportare.

Concluzia autorilor este cât se poate de clară şi anume că profilul de siguranță este la fel cu celelalte doze, practic nu a crescut frecventa de reacții adverse comune si de asemenea reacțiile adverse serioase”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.