România va avea din toamnă prima bancnotă pe care apare chipul unei femei.

Banca Națională a României lansează în această toamnă o bancnotă pe care se va afla chipul unei femei. Este vorba despre o ediție care o celebrează pe Ecaterina Teodoroiu.

Porteretul Ecaterinei Teodoroiu, figură reprezentativă a istoriei românești, eroină a Primului Război Mondial, v a fi pe o bancnotă de 200 de lei.

Această valoare nominală a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româneşti şi se regăseşte printre cele aflate în circulaţie în zona euro.

Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat pe Facebook că Banca Națională a României va lansa, în această toamnă, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei.

”Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă- să sperăm, după multe amânări- Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote”- grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 200 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a scris Corina Crețu.

Corina Crețu a și postat o fotografie cu Ecaterinei Teodoroiu, cea care va fi pe o bancnotă de 200 de lei.

Ecaterina Teodoroiu (1894- 1917) a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române.

BNR a anunțat lansarea unei bancnote care să o celebreze pe Ecaterina Teodoroiu încă din 2019, însă pandemia de coronavirus a amânat aceste planuri.