Raed Arafat a explicat cum se va verifica certificatul verde: „Există o aplicaţie care…”

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus cum se va verifica certificatul verde. Politicianul susține că există o aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoane.

Raed Arafat a declarat că aplicaţia se numeşte Check DCC şi a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Şeful DSU a mărturisit că e simplu de verificat dacă persoana este vaccinată, testată sau a trecut prin boală, pentru că există deja o aplicație care poate citi codul QR.

„Există aplicație care se descarcă de pe internet și permite prin telefon să verifici certificatul unei persoane fără să stochezi datele persoanei. Aceasta este soluția pe care o folosesc mai multe țări europene deja și este una dintre soluțiile care pot sprijini limitarea închiderii totale a unor activități economice.

Nu va fi diferență (față de aplicația folosită în Franța – n.r.). A fost o discuție cu colegii de la STS și au explicat că aplicația este valabilă, poate să fie folosită. Mi se pare că e aceeași aplicație care o folosesc și francezii, pentru că e același concept al certificatului verde și aplicația poate citi orice certificat verde european, nu numai pe cel românesc”, a spus Arafat, potrivit AlephNews.

Joi, 16 septembrie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat o decizie prin care se va introduce un certificat verde în cazul în care gradul de infectare trece de 3 la mie, însă fără a depăşi plafonul de 6.